Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Výhody Brazilského Jiu Jitsu

Moderní přístupy a inovace v BJJ neustále přinášejí nové techniky a přístupy, které jsou testovány a zdokonalovány na soutěžích. Inovace, jako je Berimbolo, Worm Guard a moderní leg locks, přinášejí nové dimenze do tohoto bojového umění.

Výhody Brazilského Jiu Jitsu

Brazilské Jiu Jitsu (BJJ) nabízí širokou škálu výhod, které přesahují rámec bojových umění a pozitivně ovlivňují mnoho aspektů života. Jednou z hlavních výhod je efektivita v reálných situacích sebeobrany. Díky zaměření na boj na zemi a použití technik páčení a škrcení mohou menší a slabší jedinci úspěšně čelit větším a silnějším útočníkům. BJJ také učí, jak kontrolovat a neutralizovat útočníka bez nutnosti použití nadměrné síly, což je zvláště důležité v situacích, kdy je nutné zamezit vážnému zranění útočníka.

Trénink BJJ výrazně zlepšuje celkovou fyzickou kondici, včetně síly, vytrvalosti, flexibility a koordinace. Techniky zahrnují intenzivní fyzickou aktivitu, která posiluje svaly a zlepšuje kardiovaskulární kondici. Pravidelné cvičení BJJ zvyšuje flexibilitu a zlepšuje koordinaci pohybů, což je klíčové pro provádění složitých technik a přechodů mezi pozicemi. BJJ je také výborným způsobem, jak spalovat kalorie a udržovat si zdravou hmotnost, díky intenzivnímu sparringu a cvičení technik.

BJJ má také významný vliv na mentální rozvoj. Je často označováno jako „šachy na zemi“ kvůli potřebě strategického myšlení a plánování. Každý pohyb a technika mají své protizbraně, což vyžaduje neustálé přemýšlení a přizpůsobování se soupeři. Trénink BJJ vyžaduje velkou trpělivost a vytrvalost, protože učení se novým technikám a jejich zvládnutí může trvat dlouho, což učí studenty odhodlání a neustálému úsilí. Intenzivní fyzická aktivita a zaměření na techniky pomáhají snižovat stres a zlepšovat celkovou psychickou pohodu, protože BJJ poskytuje únik od každodenních starostí a umožňuje soustředit se na přítomný okamžik.

Komunita BJJ je známá svou otevřeností, přátelskostí a vzájemnou podporou. Trénování BJJ často vede k vytváření silných sociálních vazeb. Společné cvičení, sparring a vzájemná podpora vytvářejí silné pouto mezi členy týmu. BJJ komunity jsou obvykle velmi přátelské a podpůrné, bez ohledu na úroveň dovedností nebo zkušeností se nováčci mohou těšit na pomoc a vedení od zkušenějších studentů a instruktorů. BJJ je populární po celém světě, což znamená, že můžete najít tělocvičny a tréninkové partnery téměř kdekoli, což usnadňuje pokračování v tréninku i při cestování nebo stěhování.

Současnost Brazilského Jiu Jitsu

Brazilské Jiu Jitsu zažívá obrovský nárůst popularity a uznání po celém světě. IBJJF (International Brazilian Jiu-Jitsu Federation) pořádá některé z nejprestižnějších turnajů v BJJ, včetně World Jiu-Jitsu Championship (Mundials), Pan Jiu-Jitsu Championship a European Open. ADCC (Abu Dhabi Combat Club) Submission Wrestling World Championship je jedním z nejvýznamnějších turnajů v no-gi grapplingu (bez kimona), kde se soutěžící utkávají v extrémně konkurenceschopném prostředí. Kromě velkých mezinárodních soutěží se po celém světě konají stovky místních a regionálních turnajů, což umožňuje bojovníkům všech úrovní zapojit se do soutěžení a testovat své dovednosti.

BJJ je nezbytnou součástí tréninkového programu smíšených bojových umění (MMA). Schopnost ovládat soupeře na zemi a hledat submise je klíčová pro úspěch v MMA. Mnoho špičkových MMA bojovníků, jako je Royce Gracie, Demian Maia a Ronaldo “Jacare” Souza, má silné základy v BJJ a často využívají své dovednosti k vítězství v zápasech.

Moderní přístupy a inovace v BJJ neustále přinášejí nové techniky a přístupy, které jsou testovány a zdokonalovány na soutěžích. Inovace, jako je Berimbolo, Worm Guard a moderní leg locks, přinášejí nové dimenze do tohoto bojového umění. S růstem popularity BJJ se rozšířila nabídka online kurzů a výukových videí, které umožňují studentům zlepšovat své dovednosti z pohodlí domova.

Komunita Brazilského Jiu Jitsu

Komunita BJJ je známá svou otevřeností, přátelskostí a vzájemnou podporou. Trénování BJJ často vede k vytváření silných sociálních vazeb. Společné cvičení, sparring a vzájemná podpora vytvářejí silné pouto mezi členy týmu. Většina BJJ tělocvičen je velmi přívětivá k nováčkům. Zkušení studenti a instruktoři často pomáhají novým členům s technikami, strategií a adaptací na tréninkové prostředí. Sparring je důležitou součástí tréninku BJJ a vyžaduje spolupráci a vzájemný respekt, což posiluje pocit sounáležitosti a vzájemné podpory.

BJJ tělocvičny a školy lze nalézt po celém světě, což umožňuje studentům trénovat kdekoli a stát se součástí širší mezinárodní komunity. Mnoho BJJ praktiků cestuje po světě, aby se zúčastnilo seminářů, turnajů a tréninkových kempů, což přispívá k výměně znalostí a kultur. BJJ podporuje zdravý životní styl, který zahrnuje pravidelný fyzický trénink, zdravou stravu a mentální pohodu. Mnoho praktiků BJJ přejímá životní filozofii založenou na principech pokory, trpělivosti, respektu a neustálého sebezdokonalování, které jsou základem tohoto bojového umění.

Brazilské Jiu Jitsu tedy není jen bojové umění, ale i životní cesta, která nabízí mnoho výhod a příležitostí k osobnímu růstu, fyzickému zdraví a vytvoření silných sociálních vazeb.

Další články

Výhody BJJ pro reálný život

Co všechno přinese trénink BJJ do života?...

Proč je důležité učit se BJJ z videí

Několik důvodů k učení se i jinde, než jen na skupinových lekcích. Proč? To zjistíme právě tady...

Pozice Mount v BJJ

Podíváme se do detailu na základy pozice Mount a naučíme se, k čemu je dobrá...

10 tipů pro začátečníky v BJJ

10 tipů pro ty, co začínají s BJJ a chtějí začít správně a bez chyb...

První kroky v BJJ: Co by měl každý začátečník vědět

Co zahrnují první kroky v BJJ...

Techniky BJJ

Brazilské Jiu Jitsu je známé pro svou komplexnost a rozmanitost technik. Klíčovým prvkem BJJ je boj na zemi,...