Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

První kroky v BJJ: Co by měl každý začátečník vědět

Co zahrnují první kroky v BJJ

První kroky v BJJ: Co by měl každý začátečník vědět

Začínat s Brazílským jiu-jitsu (BJJ) může být vzrušující i trochu děsivé zároveň. Tento článek vám poskytne užitečné informace, které by měl každý začátečník znát, aby se mohl v BJJ cítit komfortněji a rychleji dosahovat pokroků.

Základní principy BJJ

BJJ se zaměřuje na pozemní boj a techniky submission, což zahrnuje chvaty a páčení. Jeden z hlavních cílů je dostat protivníka na zem a kontrolovat ho, což je základní dovednost, kterou se začátečníci musí naučit. Pochopení, jak používat vlastní tělo k vytvoření páky, je klíčové pro úspěšné provádění technik. BJJ je známé svým důrazem na techniku nad silou, což znamená, že i menší a slabší jedinci mohou účinně čelit větším soupeřům.

Co očekávat během prvních týdnů tréninku

První týdny na tatami (tréninková matrace) jsou často o zvykání si na základní pozice a pohyby, jako je práce v guardu (obranná pozice, kde kontrolujete protivníka svýma nohama), a základní přechody mezi pozicemi. Během tohoto období je normální cítit se trochu ztracenými—každý začínal na stejném místě! Většina klubů má vstřícné prostředí, kde jsou zkušenější spolužáci ochotni pomoci nováčkům.

Výběr správného gi

Gi, neboli tradiční kimono, je nezbytné pro trénink BJJ. Gi by mělo být pohodlné a odolné, schopné vydržet náročnost grapplingu. Při výběru gi je důležité zvážit materiál, velikost a střih, aby odpovídaly vašemu tělu a stylu boje. Mnoho škol také vyžaduje, aby gi mělo určitou barvu nebo bylo označeno školním logem.

V BJJ je důležité přistupovat k tréninku s otevřenou myslí a být připraveni na neustálé učení. Každý trénink nabízí novou příležitost naučit se něco nového, a to nejen o technikách, ale i o sobě. S pravidelným tréninkem a pozitivním přístupem se brzy začnete cítit jako doma na tatami a začnete si užívat každou minutu svého jiu-jitsu dobrodružství.

Další články

Výhody BJJ pro reálný život

Co všechno přinese trénink BJJ do života?...

Proč je důležité učit se BJJ z videí

Několik důvodů k učení se i jinde, než jen na skupinových lekcích. Proč? To zjistíme právě tady...

Pozice Mount v BJJ

Podíváme se do detailu na základy pozice Mount a naučíme se, k čemu je dobrá...

10 tipů pro začátečníky v BJJ

10 tipů pro ty, co začínají s BJJ a chtějí začít správně a bez chyb...

Výhody Brazilského Jiu Jitsu

Moderní přístupy a inovace v BJJ neustále přinášejí nové techniky a přístupy, které jsou testovány a zdokonalovány na...

Techniky BJJ

Brazilské Jiu Jitsu je známé pro svou komplexnost a rozmanitost technik. Klíčovým prvkem BJJ je boj na zemi,...