Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Brazilské jiu-jitsu patří dnes k nejúspěšnějším bojovým stylům současnosti. Za svou popularitu vděčí rozvětvené rodině Graciů, která ho proslavila díky svému vítěznému tažení ve vzájemném poměřování bojových stylů, které vyvrcholilo jejich výhrami v turnajích nejznámější organizace vzešlé z těchto soubojů, v UFC. Někdy je proto nazýváno jako Gracie jiu-jitsu, i když ne všichni zakladatelé BJJ byli příslušníci rodiny Graciů.

Historie BJJ je úzce spjata s rodinou Gracie, která hraje klíčovou roli v jeho rozvoji a popularizaci. Začátky v Japonsku: Vše začalo koncem 19. století, kdy Jigoro Kano, zakladatel Judo, vyslal své studenty, aby propagovali své umění po celém světě. Jeden z nich, Mitsuyo Maeda, se usadil v Brazílii v roce 1914.

Spolupráce s rodinou Gracie: Maeda naučil své techniky Jiu Jitsu a Judo Carlosa Gracieho, který předával tyto znalosti svým bratrům, včetně Helia Gracieho. Heliův přínos spočíval v adaptaci technik tak, aby byly účinné i pro menší a fyzicky slabší jedince. Tímto se začala formovat unikátní podoba BJJ.

Popularizace: Rodina Gracie začala propagovat BJJ prostřednictvím tzv. “Gracie Challenges”, otevřených zápasů, kde bojovali proti zástupcům různých bojových umění. To vedlo k rostoucímu zájmu o BJJ nejen v Brazílii, ale i ve světě. Velký zlom přišel v roce 1993, kdy Royce Gracie vyhrál první turnaj Ultimate Fighting Championship (UFC), což demonstrovalo efektivitu BJJ v reálném boji.

Další články

Výhody BJJ pro reálný život

Co všechno přinese trénink BJJ do života?...

Proč je důležité učit se BJJ z videí

Několik důvodů k učení se i jinde, než jen na skupinových lekcích. Proč? To zjistíme právě tady...

Pozice Mount v BJJ

Podíváme se do detailu na základy pozice Mount a naučíme se, k čemu je dobrá...

10 tipů pro začátečníky v BJJ

10 tipů pro ty, co začínají s BJJ a chtějí začít správně a bez chyb...

První kroky v BJJ: Co by měl každý začátečník vědět

Co zahrnují první kroky v BJJ...

Výhody Brazilského Jiu Jitsu

Moderní přístupy a inovace v BJJ neustále přinášejí nové techniky a přístupy, které jsou testovány a zdokonalovány na...