Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

10 tipů pro začátečníky v BJJ

10 tipů pro ty, co začínají s BJJ a chtějí začít správně a bez chyb
  1. Trpělivost

Brazilské Jiu-Jitsu je složité bojové umění, které vyžaduje čas a odhodlání k ovládnutí. Buďte trpěliví sami se sebou při učení technik, pozic a submisí. Pokrok může zpočátku vypadat pomalu, ale s konzistentním tréninkem uvidíte zlepšení.

  1. Zaměřte se na základy

Vybudujte si pevný základ zvládnutím základních technik. Patří sem základní úniky, přehody a submise. Pevné pochopení těchto základních principů bude pilířem vaší BJJ cesty.

  1. Konzistentní trénink je klíčový

Pravidelný a konzistentní trénink je nezbytný pro zlepšení v BJJ. Snažte se dodržovat stabilní tréninkový plán a pravidelně se účastněte lekcí. Opakování je klíčové pro svalovou paměť a konzistentní trénink vám pomůže lépe internalizovat techniky.

  1. Přístup k rollování

Přistupujte ke sparingům, neboli “rollování”, s učenlivou myslí, spíše než s mentalitou výhry nebo prohry. Zaměřte se na aplikaci naučených technik, experimentujte s různými strategiemi a učte se z každého sparingu – ať už vyhrajete nebo prohrajete.

  1. Tapujte včas a často

Nenechte ego stát v cestě. Tapování není znakem slabosti; je to zásadní pro bezpečný trénink. Pokud se ocitnete v submisi, tapujte včas, abyste se vyhnuli zranění. Poučte se ze svých chyb a každé tapování berte jako příležitost zlepšit svou obranu.

  1. Zůstaňte uvolnění

Napětí je nepřítel v BJJ. Zůstaňte uvolnění během tréninku a sparingu. Napínání vás rychle vyčerpá a usnadní protivníkovi kontrolu nad vámi. Soustřeďte se na kontrolované dýchání a zachování klidu pod tlakem.

  1. Ptejte se

Nebojte se ptát. Instruktoři a vyšší pásky jsou cennými zdroji. Pokud si nejste jistí nějakou technikou nebo pozicí, požádejte o radu. Většina praktikantů ráda sdílí své znalosti a pomůže vám zlepšit se.

  1. Přijměte cestu, přijměte komunitu

BJJ není jen o technikách a tréninku, ale také o komunitě. Přijměte cestu a zapojte se do komunity. Ostatní praktikanti vás podpoří a pomohou vám růst.

  1. Dbejte na hygienu

Dobrá hygiena je nezbytná ve sportu, kde je blízký kontakt nevyhnutelný. Udržujte své gi a tréninkové vybavení čisté, stříhejte si nehty a dbejte na osobní hygienu. Respektování svých tréninkových partnerů tímto způsobem přispívá k pozitivnímu tréninkovému prostředí.

  1. Stanovte si realistické cíle

Stanovte si krátkodobé i dlouhodobé cíle pro svou BJJ cestu. Ať už jde o zvládnutí konkrétní techniky, získání dalšího pásu nebo účast na turnaji, mít jasné cíle vás udrží motivované a zaměřené na váš pokrok.

Závěr:

Vydat se na cestu Brazilského Jiu-Jitsu je vzrušující dobrodružství plné výzev a triumfů. Přijměte trpělivost, zaměřte se na základy a rozvíjejte pozitivní myšlení, abyste se na tatami neustále zlepšovali. Pamatujte, že BJJ není jen bojové umění; je to komunita, která vítá a podporuje ty, kteří jsou ochotni se učit a růst. Mějte tyto tipy na paměti, zůstaňte oddaní svému tréninku a užívejte si odměňující cestu Brazilského Jiu-Jitsu.

Další články

Výhody BJJ pro reálný život

Co všechno přinese trénink BJJ do života?...

Proč je důležité učit se BJJ z videí

Několik důvodů k učení se i jinde, než jen na skupinových lekcích. Proč? To zjistíme právě tady...

Pozice Mount v BJJ

Podíváme se do detailu na základy pozice Mount a naučíme se, k čemu je dobrá...

První kroky v BJJ: Co by měl každý začátečník vědět

Co zahrnují první kroky v BJJ...

Výhody Brazilského Jiu Jitsu

Moderní přístupy a inovace v BJJ neustále přinášejí nové techniky a přístupy, které jsou testovány a zdokonalovány na...

Techniky BJJ

Brazilské Jiu Jitsu je známé pro svou komplexnost a rozmanitost technik. Klíčovým prvkem BJJ je boj na zemi,...