Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Brazilské Jiu Jitsu je známé pro svou komplexnost a rozmanitost technik. Klíčovým prvkem BJJ je boj na zemi, kde jsou techniky zaměřeny na kontrolu, pákové zámky a škrcení. Níže je podrobný přehled hlavních technik a pozic v BJJ.

Brazilské Jiu Jitsu je komplexní a dynamické bojové umění, které se neustále vyvíjí. Klíčovou součástí je pochopení a zvládnutí základních pozic a technik, které umožňují kontrolu nad soupeřem a dosažení vítězství prostřednictvím pák a škrcení. Trénink BJJ vyžaduje nejen fyzickou kondici, ale i mentální odhodlání a strategické myšlení, což z něj činí výzvu pro každého, kdo se rozhodne věnovat tomuto umění.

Základní pozice

  1. Guard (Stráž):
    • Closed Guard (Zavřená stráž): Bojovník leží na zádech a má nohy kolem pasu soupeře, čímž ho kontroluje a chrání se před útoky.
    • Open Guard (Otevřená stráž): Nohy bojovníka nejsou uzamčeny kolem soupeře. Existuje mnoho variant otevřené stráže, jako De La Riva Guard, Spider Guard a Butterfly Guard, každá s vlastními strategiemi a technikami.
  2. Mount (Sedlo):
    • Full Mount: Bojovník sedí na hrudi soupeře, čímž získává velmi dominantní pozici, ze které může útočit nebo přecházet do pák a škrcení.
    • Back Mount: Bojovník je na zádech soupeře a obepíná ho nohama (tzv. “hooks”), což mu umožňuje kontrolovat soupeře a hledat příležitosti k nasazení škrcení.
  3. Side Control (Boční kontrola):
    • Bojovník leží na boku soupeře a kontroluje ho tělem. Z této pozice lze přecházet do dalších technik, jako je mount nebo různé pákové zámky.
  4. Knee on Belly (Koleno na břiše):
    • Bojovník klečí jedním kolenem na břiše soupeře, což zajišťuje kontrolu a zvyšuje tlak na soupeře. Tato pozice umožňuje rychlé přechody do mount nebo side control.

Techniky páčení

  1. Armbar (Páčení ruky):
    • Technika, při které bojovník využívá své tělo k zafixování soupeřovy ruky a vytváření tlaku na loketní kloub, což způsobuje bolest a nutí soupeře se vzdát.
  2. Kimura:
    • Páčení ramene, kde bojovník uchopí soupeřovu ruku a vytáčí ji za záda, čímž vytváří tlak na ramenní kloub.
  3. Americana:
    • Podobně jako kimura, ale ruka soupeře je vytáčena směrem vzhůru a do strany, což způsobuje tlak na ramenní kloub.
  4. Omoplata:
    • Páčení ramene, kdy bojovník využívá své nohy k zafixování soupeřovy ruky a vytváření tlaku na ramenní kloub.

Techniky škrcení

  1. Rear Naked Choke (Škrcení zezadu):
    • Bojovník se nachází na zádech soupeře a rukama obepíná jeho krk, čímž tlačí na krční tepny a přerušuje přívod krve do mozku, což nutí soupeře se vzdát.
  2. Guillotine Choke (Gilotina):
    • Škrcení z přední pozice, kde bojovník obepíná soupeřův krk a tlačí ho dolů, čímž způsobuje tlak na krční tepny a průdušnici.
  3. Triangle Choke (Trojúhelník):
    • Bojovník používá své nohy k vytvoření trojúhelníkového sevření kolem soupeřova krku a jedné ruky, což přerušuje přívod krve do mozku.
  4. Bow and Arrow Choke:
    • Škrcení, které se často používá při nošení kimona. Bojovník uchopí límec soupeře a vytvoří pákový efekt, čímž tlačí na krk soupeře.

Přechody a sweeps

  1. Sweeps:
    • Techniky, které umožňují bojovníkovi na spodní pozici (guard) přetočit soupeře a dostat se na vrchní pozici. Mezi běžné sweeps patří scissor sweep, butterfly sweep a hip bump sweep.
  2. Passes:
    • Techniky, které umožňují bojovníkovi na vrchní pozici obejít soupeřovu guard a dostat se do dominantnější pozice, jako je side control nebo mount. Mezi běžné passes patří knee slice pass, torreando pass a over-under pass.

Další články

Výhody BJJ pro reálný život

Co všechno přinese trénink BJJ do života?...

Proč je důležité učit se BJJ z videí

Několik důvodů k učení se i jinde, než jen na skupinových lekcích. Proč? To zjistíme právě tady...

Pozice Mount v BJJ

Podíváme se do detailu na základy pozice Mount a naučíme se, k čemu je dobrá...

10 tipů pro začátečníky v BJJ

10 tipů pro ty, co začínají s BJJ a chtějí začít správně a bez chyb...

První kroky v BJJ: Co by měl každý začátečník vědět

Co zahrnují první kroky v BJJ...

Výhody Brazilského Jiu Jitsu

Moderní přístupy a inovace v BJJ neustále přinášejí nové techniky a přístupy, které jsou testovány a zdokonalovány na...